Čarolija promatranja noćnog neba iznad Ugljana (www.zadarskilist.hr)

Čarolija promatranja noćnog neba iznad Ugljana (www.zadarskilist.hr)

Turistička zajednica mjesta Ugljan u suradnji s Ivanom Zanovom, članom Astronomskog društva Parc aux Etoile iz Triela sur Seine, u Francuskoj, organizirali su promatranje nebeskih tijela teleskopima na rivi u centru Ugljana. Sama ideja potekla je od Ivana Zanova, a kasnije mu se priključio i Danko Bosanac, predsjednik Hrvatskoga astronomskog društva koji inače dugi niz godina ljetuje u svojoj kući u Ugljanu. Obojica su donijela svoje teleskope i, naravno besplatno, kako nalaže astronomski običaj, svima zainteresiranima priuštili promatranje nečega što inače nisu u mogućnosti.

Zbog velike zainteresiranosti posjetitelja promatranje je trajalo tri večeri za redom, od subote do ponedjeljka, iako je prvotno bilo zamišljeno kao jednodnevno događanje. Popodne je promatrano Sunce s dva teleskopa i na dva različita načina, jedan u bijeloj boji sa Sunčevim pjegama, a drugi u jarko narančastoj s vatrenim plamenovima, a u noćnim satima zanimljivi su bili Mjesec te Saturn sa svojim prstenovima.

Ugljanci i njihovi gosti s veseljem su dočekali ovo događanje, budući da je slično već bilo organizirano prije dvije godine i pokazalo se kao pun pogodak. Ove godine održalo se na novouređenoj rivi, na koju su ovu zimu postavljene i stare kamenice za maslinovo ulje iz stare ugljanske uljare koje stvaraju jedan poseban ambijent i ugođaj.

Sve tri večeri čekao se red ispred teleskopa koji je povremeno bio dugačak i desetak metara. Procjenjuje se da je na promatranje neba došlo oko šesto posjetitelja, od čega najviše djece koja su s posebnim ushićenjem proučavala što se to događa tamo daleko gore na nebu.

Pogledano: 2018 puta