TZM Ugljan u srpnju bilježi 4,17 posto više dolazaka nego lani u isto vrijeme (www.nasiskolji.hr)

TZM Ugljan u srpnju bilježi 4,17 posto više dolazaka nego lani u isto vrijeme (www.nasiskolji.hr)

Prema podacima iz sustava eVisitor, na dan 31. srpnja 2020. na području TZM Ugljan boravile su ukupno 4303 osobe, od toga su 1281 osoba vikendaši i prijatelji stanovnika pojedinih mjesta.

– Od 1. do 31. srpnja ostvareno je 5371 dolazak, što je 4,17 posto više u usporedbi s prošlom godinom, i 57.695 noćenja ili 97,9 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, ističe Marina Belić Telac, direktorica TZM Ugljan.

U komercijalnom smještaju, dodaje, ove godine u srpnju bilo je 4336 dolazaka, a to je 3,36 posto više u usporedbi s prošlogodišnjim rezultatima, i 38.628 noćenje ili 0,77 posto više u odnosu na lani.

Na godišnjoj razini, od 1. siječnja do 31. srpnja 2020., ostvareno je 7736 dolazaka, što je 0,10 posto više u usporedbi s 2019. godinom, i 77.174 noćenja, što je 99,1 posto u usporedbi s lanjskom godinom.

– Jako smo zadovoljni rezultatima, posebno u komercijalnom sektoru, na koji otpada 78,5 posto svih dolazaka, što je 1,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Prema nacionalnoj strukturi, najbrojniji su Slovenci, Hrvati i Nijemci, i to većinom obitelji s djecom koje se najčešće po nekoliko puta vraćaju na naše područje. Zbog povoljne epidemiološke situacije mnogi turisti odlučili su i ovu godinu ljetovanje provesti kod nas jer nas doživljavaju sigurnom destinacijom, što svakako i jesmo, naglašava direktorica Belić Telac.

Rezultate za protekli mjesec, na osnovi podataka iz sustava eVisitor, zbrojio je i direktor TZO Preko Ivan Košta.

-Kada gledamo samo srpanj 2020. i isto razdoblje lani, imali smo 3653 dolazaka, naspram 4730 prošle godine. Noćenja smo protekli mjesec zabilježili 35.378, a u isto vrijeme lani 46.629, što nam govori da imamo 22 posto manje dolazaka i 24 posto manje noćenja u srpnju ove godine u usporedbi s 2019. godinom.

Na dan 31. srpnja 2020. na području koje pokriva njegov ured (Preko, Poljana, Sutomišćica, Mali Lukoran, Lukoran, Ošljak, Sestrunj i Rivanj) boravilo je ukupno 2378 osoba.

– Ostvarili smo 78 posto dolazaka i 76 posto noćenja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Zadovoljan sam jer je ovo specifična i zahtjevna sezona. Treba napomenuti kako nam ove godine nije otvoren kamp u Lukoranu – jedini autokamp na području TZO Preko – i tu nam nedostaje njihovih oko 1500 noćenja za srpanj. Na komercijalni sektor u prvih sedam mjeseci otpada 71 posto svih dolazaka. Prema nacionalnoj strukturi, najbrojniji su Slovenci, Hrvati i Nijemci koji su nas prepoznali kao sigurnu destinaciju obiteljskog i odmorišnog turizma te destinaciju aktivnog odmora iako su nam ove godine izostali pravi „aktivni gosti“ u predsezoni zbog nemogućnosti putovanja, komentira direktor Košta te dodaje da je još uvijek nepoznanica kako će izgledati podsezona u smislu boravka tzv. aktivnih gostiju jer je to vrijeme njihovo omiljeno razdoblje boravka na našem otoku.

Zadovoljstvo zbog dobrih i neočekivanih rezultata u špici sezone ne krije ni načelnik Općine Preko Jure Brižić, koji naglašava da se slične brojke, prema najavama i ostvarenim rezervacijama, mogu očekivati i u kolovozu.

– Mimo svih predviđanja stručnjaka, TZM Ugljan ima i povećanje dolazaka iako nedostaju gosti iz hotela jer su vlasnici zbog epidemiološke situacije odlučili zatvoriti cijeli objekt u ovoj sezoni. Nedostaje nam i kamp u Lukoranu, a u svim ostalim mjestima ostali smo otprilike na lanjskoj razini. Još jednom smo se pokazali kao dobra obiteljska destinacija, ali i odredište koje dnevno posjećuju brojni biciklisti i kupači s kopna ili susjednog otoka, smatra načelnik Brižić.

Prema njegovu mišljenju, na minuse je utjecao i nedolazak aviogostiju, koji su u srpnju izostali, posebno iz Velike Britanije i skandinavskih zemalja.

-Nadamo se da će i u ostatku sezone epidemiološka situacija biti povoljna te da ćemo ostvariti oko 80 posto lanjskog prometa, a taj rezultat bit će nagrada za trud svih turističkih djelatnika i općinskih komunalnih radnika koji su poduzeli sve da ova sezona ipak bude dobra, poručuje Brižić.

Link na originalni članak

Pogledano: 813 puta