Na Ugljanu održan program EFA-e Nedjelja na selu (www.havc.hr)

Na Ugljanu održan program EFA-e Nedjelja na selu (www.havc.hr)

Europska filmska akademija (EFA) svake godine u jednoj europskoj zemlji organizira susrete i razmjene između mladih filmskih profesionalaca i članova EFA-e u programu 'Nedjelja na selu', a ove je godine - nakon Italije, Danske, Austrije, Švedske, Malte, Izraela, Cipra, Srbije itd. - taj program održan u Hrvatskoj, na otoku Ugljanu, od 5. do 8. lipnja.

Mladi autori iz 11 europskih zemalja susreli su se s iskusnim članovima Europske filmske akademije kako bi izmijenili iskustva, predstavili svoje radove, buduće projekte, razgovarali o načinu financiranja filmskih projekata u matičnim državama, raznim tehničkim pitanjima te o tome kako koji od njih priča priču i putuje kroz sedmu umjetnost. Mlade je filmaše ugostio član EFA-e i direktor Avvantura Film Festivala Zadar Sergej Stanojkovski, uz kojeg je domaćin ovog ljetnog druženja bio scenarist i redatelj Ognjen Sviličić, a njima su se kao iskusni predavači i članovi EFA-e pridružili Christophe Leparc, direktor renomiranog popratnog programa kanskog filmskog festivala Quinzaine des Realisateurs (Director’s Fortnight) te Helena Danielsson, švedska producentica nagrađena 2012. godine prestižnom Prix Eurimages. Predstavnica programa Europske filmske akademije bila je Nicola Joetze iz Berlina.

Među mladim filmašima koji su stigli na otok Ugljan bili su redatelj Alexander Nanau (Rumunjska/Njemačka), skladateljica Anita Andreis (Hrvatska), redatelj, pisac i montažer Carlos Marques Marcet (Španjolska), redateljica Ester Amrani (Izrael), fotograf, pisac i redatelj Germinal Roaux (Švicarska), redatelj Guy Lihtenstein (Izrael/Austrija), producent Ivan Kelava (Hrvatska), pisac i redatelj Mark Noonan (Irska), producentica Marta Lewandowska (Poljska), redateljica Sonja Prosenc (Slovenija), producentica i scenaristica Wanya Rainova (Bugarska) i redatelj Victor Lindgren (Švedska).

Seminar je održan u Stocco dvorcu iz 17 stoljeća, a polaznici 'Nedjelje na selu' imali su priliku vidjeti i neke potencijalne filmske lokacije zadarskog područja, poput Kraljevskih vinograda na Punta skali, koji će se i ovoga ljeta u sklopu Avvantura Film Festivala pretvoriti u kino pod zvijezdama.

'Nedjelja na selu' pokrenuta je 1995. godine i organizira se u suradnji s raznim lokalnim partnerima, te se ove godine održala uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Turističke zajednice Ugljan, Turističke zajednice Grada Zadra, Zadarske županije i Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj.

Pogledano: 1837 puta