Katica Marfat donirala defibrilator  (www.057info.hr)

Katica Marfat donirala defibrilator (www.057info.hr)

Na prigodnoj primopredaji u Ordinaciji za opću medicinu dr. Zvonimira Mišlova u mjestu Ugljan, povratnica iz SAD-a Katica Marfat donirala je dijagnostičko terapijski uređaj AED - defibrilator vrijedan 20-ak tisuća kuna, mobilni uređaj koji služi pri intervencijama akutnih stanja srca. Ordinacija na Ugljanu sad je bogatija za vrijedan defibrilator koji će umnogome pomoći u spašavanju ljudskih života.

- Defibrilator je dar od srca za srce, velika pomoć u dijagnosticiranju i terapiji pri reanimaciji akutnih stanja srca. U Americi sam 35 godina radila u klinici na odjelu za bolesti srca i ovakav uređaj je bio od velike pomoći medicinskom osoblju. Uočila sam da ordinacija u Ugljanu nema taj uređaj i u dogovoru s ljubaznim dr. Mišlovom odlučila sam se na donaciju. Mišljenja sam da je u očuvanju zdravlja važna prevencija i edukacija ljudi svih dobnih skupina za samopomoć, bilo da se radi o srčanim bolestima, moždanom udaru, utapljanju ili lomu udova. Vrlo je važna prva pomoć koja se pruži bolesniku na mjestu događaja dok ne stigne u bolnicu. Eto, to je bio jedan o motiva kad sam se odlučila za donaciju Ordinaciji opće medicine u Ugljanu, rekla je Katica Marfat (59) iz Ugljana.

Dr. Zvonimir Mišlov zahvalio se na donaciji defibrilatora koji će pomoći kod hitnih intervencija.

- Ovaj uređaj posjeduje Hitna pomoć za otoke Ugljan i Pašman, ali je vrlo važno da postane standard pri opremanju ordinacija opće medicine. Ambulanta Ugljan pokriva još i mjesta Lukoran te otoke Rivanj i Sestrunj, gdje se teže dolazi ako vremenske prilike nisu povoljne. Ugljan je turističko mjesto s više od 100 000 noćenja i pomorski punkt gdje nautičari rado dolaze zbog lijepih prirodnih uvala. Samim time i pritisak na ambulantu je velik, pa je defibrilator velika pomoć u radu i zbrinjavaju pacijenata, naglasio je dr. Mišlov.

Pohvalio je odličnu suradnju s Medicinskom školom Ante Kuzmanića iz Zadra, na čelu s ravnateljem Davorom Vidakovićem, jer su kvalitetni kadrovi prva razina u kvalitetnoj medicinskoj skrbi. Nakon kadrova slijedi konstantna edukacije medicinskog osoblja i nabave potrebne opreme.
Profesor Vidaković, također se zahvalio na doniranom uređaju. Podsjetio je i kako je prije desetak godina suprug donatorice Anthony Marfat dao svoj vrijedan prilog u obnovi Područne škole OŠ „Valentin Klarin" u mjestu Ugljan, povezujući tako iseljenu i domovinsku Hrvatsku.

U ime načelnika Općine Preko Ante Jerolimova, riječi zahvale Katici Marfat uputio je voditelj Odsjeka za EU fondove i gospodarstvo Ante Župan, naglasivši važnost pružanja kvalitetnije medicinske skrbi otočanima s novim AED uređajem.

- Svaka donacija je dobrodošla, pogotovo u ovim financijski zahtjevnim vremenima. Ovaj aparat bit će od velike koristi ordinaciji dr. Mišlova koji pokriva veliki prostor naše općine. S obzirom na specifičnost rada na otocima, ali i na veliki broj turista u sezoni, dobro je imati kvalitetnu opremu kako bi spriječili bilo kakve potencijalne probleme.

Pogledano: 2335 puta