Priopćenje načelnika općina na Pašmanu i Ugljanu: Nama je more cesta, trajekt je naš tramvaj (www.ezadar.hr)

Priopćenje načelnika općina na Pašmanu i Ugljanu: Nama je more cesta, trajekt je naš tramvaj (www.ezadar.hr)

Povodom primjene Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu i prikupljanja zahtjeva za izdavanje otočnih iskaznica

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Povodom primjene Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu i prikupljanja zahtjeva za izdavanje otočnih iskaznica

" Ne spavajte, o otoci naši, lijepi vrti morem plivajući." (Antun Mihanović, 1853.g.)

Ovi Mihanovićevi stihovi nalaze se ne samo u knjigama, nego i na prvoj stranici NACIONALNOG PROGRAMA RAZVITKA OTOKA koji je 1997.g. prihvatio Sabor RH, na čijim postavkama je kasnije donesen ZAKON O OTOCIMA.

U temeljnim odredbama Ustava RH u članku 1 stoji:

" U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao ZAJEDNICI SLOBODNIH I RAVNOPRAVNIH GRAĐANA ."

U Članku 3. Ustava između ostalog stoji: "Sloboda, jednakost......socijalna prava, poštovanje prava čovjeka......najviše su vrijednosti ustavnog poretka RH i temelj su za tumačenje Ustava."

U zajedničkim odredbama Ustava u Članku 52. piše: " More, morska obala i otoci........za koje je zakonom određeno da su od interesa za RH imaju njenu osobitu zaštitu."

U spomenutom Nacionalnom programu razvitka otoka u Uvodu stoji: " Otoci su veliko bogatstvo i osobita vrijednost Hrvatske. Polazište ovog programa je u Ustavu RH po kojem otoci imaju posebnu zaštitu RH."

U X Poglavlju - Poticaji otočnom razvoju pod 10.1. (Ciljevi) stoji:

- ODRŽIVI RAZVOJ je osnovni cilj i svrha upravljanja otočnim gospodarstvom i ekosustavom,

- DRUŠTVENO ZADOVOLJAVAJUĆA NASELJENOST daljnji je cilj upravljanja otočnim razvitkom,

- OSTANAK SADAŠNJEG STANOVNIŠTVA, POTICAJ OBITELJIMA DA IMAJU VIŠE DJECE i POVRATAK AKTIVNOG OTIŠLOG STANOVNIŠTVA demografski su ciljevi otočnog razvoja,

- IZJEDNAČAVANJE UVJETA OTOČNIH ULAGANJA s uvjetima u kojima se ulaže na kopnu,

dok na kraju, pod 10.2.( NAČELA ), izričito piše:

" Otoci su RAZVOJNO JEDNAKOPRAVNI dijelovi Hrvatske. To načelo upućuje da sva mjesta i područja Hrvatske, pa tako i otoci, zaslužuju JEDNAKU POČETNU RAZVOJNU PAŽNJU I BRIGU. "


Sve gore navedeno i citirano su lijepo napisani zakoni, načela i smjernice, no stvarnost života na otocima je nešto sasvim drugo.

Doneseni Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu, u suprotnosti je sa Ustavom RH jer zadire u pravo nas otočana na jednakost i ravnopravnost sa ostalim građanima koji imaju tu "sreću" da žive na kopnu. Ograničiti odlazak na kopno po povlaštenim uvjetima jednom ili za školarce dva puta na dan je ponižavajuće, poražavajuće i, u krajnjem slučaju, protuustavno: imaju li stanovnici, đaci, studenti, zaposlenici, umirovljenici kopnenog dijela Lijepe naše koji se koriste nekom vrstom povlaštenog prijevoza, ograničenje korištenja istog ili ga mogu koristiti neograničeno u jednom danu ?

Ustav nam jamči jednake uvjete za obrazovanje. Po ovom Pravilniku u dijelu Povlašteni prijevoz putnika u Čl. 5 stoji: " Besplatne karte na linijama imaju učenici/ studenti koji svakodnevno putuju izvan otoka u škole ". Sic! Što je sa učenicima koji pohađaju škole na otocima a na kopno idu jer su članovi sportskih klubova, ili kulturnih društava, jer pohađaju glazbenu školu ili školu stranih jezika, jer idu na liječnički pregled? Oni ne samo da nemaju besplatan prijevoz, već moraju plaćati trajektnu kartu pa bila ona i po povlaštenim uvjetima.

Što je sa starim i nemoćnim osobama, sa bolesnicima koji moraju ići na terapije, dijalize, fizioterapije, što je sa majkama sa malom djecom kojima treba posebna briga i pažnja. Što je sa ljudima koji svaki dan odlaze na posao na kopno i to svoje privilegirano pravo iskoriste u startu, a poslijepodne na kopnu moraju obavljati neke svoje privatne poslove ili jednostavno dijete odvesti na repeticije ? Koliko su to i koji su to 'jednakopravni uvjeti zajamčeni Ustavom'?

Nama je more cesta, trajekt je naš tramvaj. Tramvaj koji i sami već plaćamo ne samo skupljim životom na otoku, nego i kroz jednakopravni PDV, poreze, trošarine i sve druge zakonima propisane fiskalne i parafiskalne namete. Novi nameti na svakodnevni obični život nameti su maćehe nevoljenoj nahočadi, dok svima nama, posebno mladima, stvaraju stalni osjećaj osamljenosti, izoliranosti i klaustrofobije.

Stoga u ime svih žitelja naših otoka izražavamo najdublje nezadovoljstvo i zabrinutost zbog mogućih posljedica primjene odredbi ovog Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu. Zbog iznijetih razloga tražimo ukidanje navedenog Pravilnika.


Pašman / Ugljan, 25. rujna 2014.
Za Općinu Tkon : Goran Mušćet, načelnik
Za Općinu Pašman : Andro Magić, načelnik
Za Općinu Kukljica : Marin Boško, načelnik
Za Općinu Preko : Ante Jerolimov, načelnik i zastupnik u Saboru RH
Za Općinu Kali : Duško Vidov, načelnik

Pogledano: 1804 puta