Plava noć pozdravila dolazak ljeta (www.opcina.preko.hr)

Plava noć pozdravila dolazak ljeta (www.opcina.preko.hr)

Povorkom od uvale Mostir do popularne Table ispred škole, mjesta na kojemu se nekad plesalo kolo, u nedjelju navečer započela je ugljanska Plava noć, smotra folklora kojom je Udruga Điran pozdravila dolazak ljeta i naznačila početak brojnih kulturnih i zabavnih događanja koja nas očekuju u sljedeća dva mjeseca.

Manifestacija Plava noć obnovljena je prošlog ljeta nakon što je zadnji put održana sada već daleke 1978. godine. Zahvaljujući predanom radu Udruge Điran, koja je pod vodstvom predsjednice i osnivačice Ingrid Vuchich postala zaštitni znak Ugljana, oteta je zaboravu te ponovno okuplja folklorne skupine i KUD-ove ne samo s otoka Ugljana i Pašmana, nego i drugih dijelova Zadarske županije.

Nakon pozdravnog govora predsjednika Općine Preko i saborskog zastupnika Ante Jerolimova, koji se zahvalio Udruzi Điran na njegovanju tradicijske baštine, program na ugljanskoj rivi otvorili su učenici četvrtog razreda OŠ Valentina Klarina iz Preka, područne škole Ugljan, a izvorne plesove krajeva iz kojih dolaze potom su predstavili KUD Branimir iz Benkovca, KUD Kralja Tomislava iz Biograda, KUD Nevijana iz Neviđana na otoku Pašmanu, KUD Kualjske posestrine i pobratini iz Kali, Sv. Mihovil iz Poljane i Udruga Điran koja je izvela najstarije kolo.

- Ugljanci su se uvijek družili, njegovali tradiciju i baštinu, stare običaje. U ovako velikom broju okupljali su se najmanje jednom godišnje, pjesmom i plesom povezivali domaće i goste. S tom mišlju obnovili smo manifestaciju Plava noć, fritulama i kroštulama počastili posjetitelje, mladima pokazali kako se nekad živjelo, a strancima bogatstvo naše tradicijske baštine, kazala je predsjednica Udruge Điran Ingrid Vuchich.

>>Pogledajte galeriju<<

Pogledano: 2009 puta