Umjesto subvencioniranja Jadrolinije, odavno se mogao napraviti most (www.zadarskilist.hr)

Umjesto subvencioniranja Jadrolinije, odavno se mogao napraviti most (www.zadarskilist.hr)

Neki su izračuni da za most ne bi trebalo više od 100 milijuna kuna s obzirom da je na najužem dijelu između kopna i Pašmana svega 1,7 km razdaljine. No, umjesto mosta, mi i dalje imamo trajekte i brodove, mi i dalje namamo adekvatan odgovor na činjenicu da otoci "umiru", zaključili su na Morskom utorku.

Putnici koji se koriste uslugama Jadrolinijinog prijevoza na relaciji Zadar - Preko drže da su četiri najvažnije karakteristike putovanja: dostupnost putovanja baš kada im odgovara, sigurnost, trajanje putovanja i udobnost. Rezultati su to ankete provedene na uzorku od 1.500 ispitanika u ožujku 2015. godine koju je predvodio dr. sc. Mate Kosor u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Zadru, Centra za interdisciplinarno istraživanje mora i pomorstva, predstavljene javnosti u utorak 29. rujna 2015. u Gradskoj knjižnici Zadar u okviru Morskog utorka, predavanja: Želje i navike putnika između Zadra i Preka.

Okupljeni u knjižnici imali su što za reći nakon predavanja, diskusija koja je uslijedila je bila konstruktivna, tim više, što je među prisutnima bilo i onih kojima je promet posao. Raspravljalo se o cijenama karata, o otočnim pokazima i potrebi da i otočani plate, makar i simboličnih kunu, dvije za kartu, ako će to unaprijediti liniju, o državnim subvencijama brodskog prijevoza, o brojnim segmentima vezanim za otočnu "žilu kucavicu". No, kao jedini zaključak izdvojila se potreba što skorije izgradnje mosta ili tunela, koji bi jedini bili trajno i adekvatno rješenje za otočane.

Pogledano: 1928 puta